top of page

Psychologische begeleiding: alleen of in groep?


Misschien denk je bij een bezoek aan de psycholoog vooral aan individuele gesprekken of sessies met het gezin samen? Die kunnen zeker zinvol zijn en hebben zo hun voordelen. In de specifieke één-op-één setting, ervaren we echter ook beperkingen.


Vaak zijn er binnen een individuele begeleiding minder mogelijkheden om bepaalde vaardigheden te oefenen. Zo is een rollenspel met je psycholoog één ding, maar als je kan oefenen met leeftijdgenoten - dat sluit toch nét wat beter aan bij de realiteit!


De stap naar een groepsaanbod is helaas vaak een spannende drempel voor kinderen en jongeren.

Hoog tijd dus om de voordelen van een groepstraining even in de spotlights te zetten.


Erkenning en begrip

In een groepssetting ontdekken kinderen en jongeren dat ze niet alleen zijn in hun worstelingen. Ze ontmoeten leeftijdsgenoten met vergelijkbare ervaringen, wat een gevoel van erkenning en begrip creëert. Dit kan bijzonder helend zijn voor hen, omdat ze zien dat hun gevoelens en problemen niet uniek of abnormaal zijn.


Vaardigheden oefenen in een meer realistische context

Groepstraining biedt een veilige omgeving waarin kinderen en jongeren hun (nieuwe) vaardigheden kunnen oefenen. Ze leren hoe ze op een gezonde manier kunnen communiceren, assertiever kunnen zijn en conflicten handiger kunnen oplossen. Deze praktische oefeningen zijn cruciaal voor hun ontwikkeling en kunnen in een groep veel effectiever worden geoefend dan individueel.


Feedback van peers

In een groep kunnen kinderen en jongeren waardevolle feedback krijgen van hun leeftijdsgenoten. Deze feedback, vaak eerlijk en direct, kan hen helpen om hun gedrag en denkpatronen beter te begrijpen en aan te passen. Het leren van anderen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden, kan bijzonder krachtig zijn.

Tegelijk kunnen ze elkaar helpen bij het bedenken van nieuwe oplossingen voor een moeilijke situatie: wat voor de ene moeilijk is, is dat niet noodzakelijk voor de andere. Zo steunen en helpen ze elkaar!


Ondersteuning en motivatie

De groepsdynamiek creëert een ondersteunend netwerk waar kinderen en jongeren elkaar kunnen aanmoedigen en motiveren. Ze zien elkaars vooruitgang en krijgen de kans om hun eigen successen te vieren, wat hun zelfvertrouwen en motivatie kan versterken.


Diverse perspectieven

Elke deelnemer brengt zijn eigen ervaringen en inzichten mee, waardoor de groep een rijke bron van verschillende perspectieven wordt. Dit kan helpen om nieuwe copingstrategieën en oplossingsgerichte denkwijzen te ontwikkelen.Hoewel individuele begeleiding waardevol is, kan de toevoeging van groepstraining of groepstherapie een diepere en vaak bredere impact hebben op kinderen en jongeren. Door deel te nemen aan een groep, krijgen ze de kans om te groeien en te leren in een ondersteunende en dynamische omgeving. Samen zijn ze sterker en beter in staat om hun uitdagingen aan te gaan.


Vanaf september 2024 bieden we vanuit de praktijk verschillende groepstrainingen aan over diverse thema's en dit zowel voor kinderen van de lagere school, als voor jongeren uit het secundair. Bij elke training zal ook minstens één oudersessie gegeven worden.


Ben je benieuwd welke thema's er zoal gepland staan?

Interesse om deel te nemen aan een van de trainingen?3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page