Studeren, wellicht niet de meest favoriete bezigheid van leerlingen. En toch moet je het erg vaak doen... ik wou uitrekenen hoe vaak, maar daar is geen beginnen aan.
Laat ons het erop houden dat scholieren gemiddeld zo'n 25 examenperiodes doorlopen in hun leven (bovenbouw lagere school tot en met hoger onderwijs).
Best een uitdagende taak! De ene is er van nature al wat beter in dan de andere. Leer- en ontwikkelingsstoornissen zorgen vaak voor extra moeite met studeren. Maar met de juiste strategieën en skills kan ook jij je schoolprestaties een niveautje hoger tillen!
Toegegeven, het zal je niet gewoon in je schoot komen vallen...
Of je nu worstelt met het bijhouden van je huiswerk, het plannen van studietijd of het omgaan met examenstress, er zijn stappen die je kan nemen om meer succes te halen.
We geven je alvast enkele tips om succesvoller te studeren!
![Iemand die een pen vasthoudt en aan het schrijven is met daarnaast blocnote en koffie](https://static.wixstatic.com/media/nsplsh_6c7413dbc4334d4582b240b9337c72b6~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/nsplsh_6c7413dbc4334d4582b240b9337c72b6~mv2.jpg)
🤔 Maak een realistisch plan:
Begin met het opstellen van een realistisch studieplan dat rekening houdt met je lessen, buitenschoolse activiteiten en vrije tijd. Verdeel je taken in behapbare stukken en maak een planning die haalbaar is. Denk dus na over hoeveel tijd je verwacht nodig te hebben voor die taak of dat ene hoofdstuk.
📝 Actieve studiemethoden:
Wanneer je studeert, gebruik dan actieve studiemethoden zoals het maken van samenvattingen, flashcards of geef een presentatie over de leerstof aan jezelf of anderen. Actief bezig zijn met de leerstof zal je helpen om het beter te begrijpen en te onthouden.
Link nieuwe kennis aan bestaande informatie: vraag je voor het studeren dus af wat je al weet van het onderwerp - ook dat helpt om nieuwigheden te onthouden.
❓ Zoek hulp indien nodig:
Aarzel niet om hulp te vragen als je iets niet begrijpt. Dit kan zijn aan je leraren, medestudenten of zelfs aan ouders. Het is belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken, zodat ze niet uitgroeien tot grotere obstakels.
⚖️ Balance is key:
Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning - maar let op de balans! Het opslaan van je lesstof vraagt ook van je brein om verbindingen te maken en daarvoor is het helpend om tussendoor een korte pauze te nemen of eens te wisselen van vak. De receptoren in de neuronen moeten hersteld en (indien nodig) vervangen worden om de verbinding met andere neuronen te verstevigen.
Je kan dus beter 3 keer 1u studeren dan 3u aan één stuk door.
Wee eerlijk met jezelf: als je maar 1u studeert en vervolgens 4u "pauze" neemt, dan fop je alleen jezelf 🤷♀️
🔁 Repeteren, repeteren, wie z'n best doet zal het leren:
Herhaling werkt... Net als je spieren regelmatig moet trainen om ze te doen groeien of dagelijks moet oefenen om een instrument te leren spelen of repetities doet voor een toneelstuk of ... je zal het beste effect bereiken als je regelmatig je lesstof herhaalt.
Ik weet het, heel sexy is het niet, maar het werkt wel.
Als je merkt dat je nog steeds moeite hebt om effectief te studeren, kan een coachingstraject rond studievaardigheden een waardevolle optie zijn. Door samen te werken met een coach kun je gepersonaliseerde ondersteuning en begeleiding krijgen om je studievaardigheden te verbeteren en je doelen te bereiken.
"A dream becomes a goal when action is taken toward its achievement" - Bo Bennett
Kommentarer